duminică, 26 iunie 2011

Creierul adolescentului vrea totul sau nimic!

Ca adolescenta e o stare de nebunie, temporara in cazurile fericite, o stim toti. Dar cand spunem asta, de obicei o facem in gluma, metaforic. Cercetatorii creierului sunt insa foarte seriosi cand spun ca mintea adolescentului e speciala.
Neurologul Adriana Galvan de la Cornell University a coordonat un studiu in care a comparat creierele adolescentilor cu cele ale adultilor si ale copiilor. Galvan a descoperit ca adolescentii nu-si pot gasi placerea in activitati care sunt doar mediocru recompensatoare. Copiii se simt recompensati de la te miri ce, creierele lor se aprind ca niste instalatii de pom indiferent cat primesc. Centrele recompensei din creierele adultilor se activeaza in functie de ce primesc: un banut auriu, placere mai putina, o gramada de monezi de aur, multa placere.

Creierele adolescentilor nici macar nu pilpiie daca recompensa e mica sau mediocra. Adolescentii vor totul sau nimic, iar cand primesc recompense uriase, creierele li se aprind mult mai intens decat cele ale copiilor sau ale adultilor.

Aceste modele de reactie sunt in esenta aceleasi cu cele ale dependentilor de droguri. La acestia, centrul recompensei nu poate fi stimulat de doze mici, au nevoie de cat mai mult ca sa simta placere.

Citeste mai mult despre Creierul adolescentului vrea totul sau nimic pe Think Outside The Box

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu